Sistema de treball Río Abierto

El sistema Río Abierto un abordatge psicocorporal – espiritual que integra allò terapèutic amb allò creatiu, desenvolupant la sensibilització, l’escolta, l’atenció, la irradiació i el silenci amb una actitud d’exploració i aprenentatge.

En aquest procés anem posant consciència i dinamitzant els aspectes mecànics i rígids de la nostra  personalitat que estan plasmats al cos i que determinen un mode psicofísic d’estar, sentir, pensar i relacionar-nos.

El moviment de l’energia vital, la pulsació  bàsica de la vida que està present en cada cèl·lula i en la seva relació amb el cos, organisme del que forma part, és el pilar bàsic i el punt de partida, des del qual es desenvolupa aquest treball.
PicMonkey Collage

Des del Sistema Río Abierto, el moviment té la capacitat de desenvolupar, per una banda l’aparell músculo – esquelètic i de l’altra l’expressió, amb o sense so, de tota la pulsació vital. Aquesta manera de treballar té un poder de transformació enorme i la capacitat de comunicació amb la resta del grup.  La potència del treball en grup fa que es doni una connexió especial de cadascú amb si mateix/a i amb la resta. Per això treballem en cercle, aquesta forma ancestral que facilita la circulació de l’energia grupal, on es dóna més fàcilment la connexió transpersonal, que no és res més que la connexió amb els nostres aspectes menys individualistes.

Treballem amb el massatge,  per ajudar a les persones a desfer traves fixades al cos. Aquests bloqueigs en la nostra experiència son psico-fisics, és a dir que cal treballar en les traves musculars que formen les cuirasses, ja que alhora estem treballant en les traves psíquiques, que estan íntimament unides.

A la veu moltes vegades hi tenim bloqueigs  que no ens permeten expressar-nos com realment necessitem. Per això hi fem incidència, deixant que surti, posant so al moviment, l’emoció; permetent la lliure expressió de la veu en forma de queixa, soroll, grunyint…

També treballem amb la dramatització, que és una altra manera de transformació i  d’autoconeixement.

La música que utilitzem té la capacitat de despertar diferents centres energètics, que operen en nosaltres i que d’alguna manera acumulen l’energia que es transforma. Cada un d’aquests centres té la seva intel·ligència pròpia i vibra amb determinats aspectes de la música; així que ballant amb diferents ritmes i músiques promovem una oportunitat única en el desenvolupament de las persones.

Metodologia

Classes de Moviment:

A les classes de moviment estan presents tots els elements desplegant la potència, salut i creativitat dels nostres cossos.

Treball sobre un mateix/a:

És la base de totes les nostres activitats.  El grup és la matriu on podem expressar, aprofundir, i prendre consciència de tots els aspectes del nostre ésser, des de les parts més petites i negades, fins a les més sublims, integrant-les en una unitat dinàmica.

Meditació:

Un espai per cultivar el silenci i la connexió amb la nostra naturalesa essencial.

Atenció Individual:

És un espai  terapèutic individual de consciència i integració amb un mateix/a i amb les seves relacions,   a través del nostre enfoc psicocorporal i transpersonal.

Massatge: 

Un espai individual on afluixar les cuirasses musculars i fer circular l’energia a través de massatge circulatori, correctiu, energètic.

Instruments que utilitzem 

 • La Dansa, el Ritme, la Música, el Contacte.
 • El Moviment, lliure, guiat, harmoniós, expressiu, energètic i creatiu.
 • El Massatge: circulatori, correctiu, revitalitzant, curatiu.
 • L’Autoobservació, l’entrenament en l’atenció i l’escolta.
 • La Respiració: Aspectes fisiològics, energètics i psicològics, que ens ajuden a descobrir nous espais interns.
 • L’Amor, la Passió, els Sentiments.
 • L’atenció als nostres hàbits posturals, ens permet trobar altres formes d’estar i ocupar l’espai.
 • El joc, el contacte, l’expressió i la dramatització ens permet compartir aquests nous espais, amb la possibilitat de crear un nou lloc en la nostra relació amb l’altre.
 • El treball amb la personalitat mecànica i creadora.
 • El treball sobre Sí i la Reflexió.
 • La dinàmica dels oposats.
 • La teoria dels centres energètics.
 • El Teatre, L’Expressió i La Creativitat.
 • La veu i el so, la paraula, l’escolta, el silenci.
 • La relaxació i la meditació, ens obren a un espai de connexió intern amb els aspectes més essencials del nostre ésser.