Cuidar el cor, escoltar el cor i desplegar l'èsser.

Río Abierto és un sistema de tècniques psicocorporals creat fa més de 50 anys de la mà de M. Adela Palcos, a Argentina, amb la finalitat de contribuir al desenvolupament integral i  creixement de l’ésser humà

Actualment hi ha escoles arreu del món (Brasil, Itàlia, Estats Units, Israel, Méxic, etc.).  A Catalunya, està dirigit per la magistral artista, ballarina i terapeuta uruguaia Graciela Figueroa, que desenvolupa internacionalment una tasca de desenvolupament harmònic àrees d’art, educació, salut i convivència.

El sistema Río Abierto integra  la teràpia, la creativitat i l’espiritualitat, des d’un abordatge psicocorporal  que desenvolupa la sensibilització, l’escolta, l’atenció, la irradiació i el silenci amb una actitud d’exploració i aprenentatge. 

Es tracta d’un procés de consciència i dinamització dels aspectes mecànics i rígids de la nostra personalitat que estan plasmats al cos i que determinen un mode psicofísic d’estar, sentir, pensar i relacionar-nos.

És una invitació a gaudir de totes les potencialitats del nostre Ser, per a una vida més sana i més plena.

Moviment Expressiu

És el punt de partida i pilar fonamental del sistema. Entenem el moviment com una energia i pulsació bàsica vital. Està present en cada cèl·lula i en la seva relació amb el cos, organisme del que forma part.

El moviment té un poder de transformació enorme i té la capacitat de desenvolupar l’aparell músculo – esquelètic i  l’expressió de tota la pulsació vital. Ens movem de forma grupal, en cercle, facilitant la circulació d’energia i la connexió transpersonal, la connexió amb els nostres aspectes menys individualistes, i la connexió amb nosaltres mateixos/es i amb els/les altres. 

Massatge

Ens ajuda a desfer traves que es formen. Aquests bloqueigs en la nostra experiència son psico-fisics, és a dir,  cal treballar en les traves musculars que formen les cuirasses. Y, alhora, treballem en les traves psíquiques, que estan íntimament unides.

VEU

Desbloquegem la veu per expressar-nos com realment necessitem. L’alliberem, posant so al moviment i l’emoció; permetent la lliure expressió de la veu.

DRAMATITZACIÓ

Eina de  manera de transformació i  d’autoconeixement.​​

MÚSICA

.

Utilitzem la música per despertar diferents centres energètics, que operen en nosaltres i que d’alguna manera acumulen l’energia que es transforma. Cada un d’aquests centres té la seva intel·ligència pròpia i vibra amb determinats aspectes de la música; així que ballant amb diferents ritmes i músiques crean una oportunitat única en el desenvolupament de les persones.

Metodologia

A les classes de moviment estan presents tots els elements del sistema,  desplegant la potència, la salut i la creativitat dels nostres cossos.

És la base de totes les nostres activitats. Un espai de treball sobre un mateix/a on el grup és la matriu on podem expressar, aprofundir, i prendre consciència de tots els aspectes del nostre ésser, des de les parts més petites i negades, fins a les més sublims, integrant-les en una unitat dinàmica.

Un espai per cultivar el silenci i la connexió amb la nostra naturalesa essencial.

 Teràpia individual de consciència i integració amb un mateix/a i amb les seves relacions,  a través del nostre enfoc psicocorporal i transpersonal.

Afluixar les cuirasses musculars i fer circular l’energia a través de massatge circulatori, correctiu, energètic.

Instruments

 • Dansa. Ritme. Música. Contacte.
 • Moviment. Lliure, guiat, harmoniós, expressiu, energètic i creatiu.
 • Massatge. Circulatori, correctiu, revitalitzant, curatiu.
 • Autoobservació, entrenament en l’atenció i l’escolta.
 • Respiració. Aspectes fisiològics, energètics i psicològics, que ens ajuden a descobrir nous espais interns.
 • Amor. Passió. Sentiments.
 • Aatenció als nostres hàbits posturals. Ens permet trobar altres formes d’estar i ocupar l’espai.
 • Joc, contacte, expressió i dramatització possibiliten la creació d’un nou lloc en la nostra relació amb l’altre.
 • Personalitat mecànica i creadora.
 • Treball sobre un mateix/a. Reflexió.
 • Dinàmica dels oposats
 • Teoria dels centres energètics.
 • Teatre. Expressió. Creativitat.
 • Veu i  so. Paraula, escolta i silenci.
 • Relaxació i  meditació, ens obren a un espai de connexió intern amb els aspectes més essencials del nostre ésser.

Equip humà de Río Abierto Catalunya

Som un grup de professionals d’arreu de Catalunya que propaguem el sistema Río Abierto en àrees de la salut, l’educació, l’art, la comunicació i la convivència. Oferim espais de creixement, d’aprenentatge i de salut tant grupals com individuals. Les activitats que proposem estan dirigides a la trobada amb un/a mateix/a i amb els altres, des de la llibertat i des d’una visió terapèuticapsicocorporal i transpersonal.

Graciela
Figueroa

DIRECTORA I DOCENT

Terapeuta, artista, ballarina i coreògrafa. Treballa en educació, salut, art i convivència en diversos països. Directora de Espacio Movimiento Río Abierto Espanya i Espacio de Desarrollo Armónico Río Abierto i Grupo Espacio de Artes Escénicas a Uruguai. Col·laboradora del Programa SAT de Claudio Naranjo des de 1987. Membre del comitè executiu de Río Abierto Internacional. “Mestra de Tots els Temps en Dansa” per la Fundació Banc Boston. Ciutadana Il·lustre de la ciutat de Montevideo.

Betlem
Casanova

DIRECTORA I DOCENT

Llicenciada en Educació Física per l’INEFC de Lleida, especialitzada en tècniques psicocorporals i activitats a la naturaTerapeuta Psicocorporal  i transpersonal del Sistema Río Abierto. Docent en Espacio Movimiento Río Abierto Espanya. Directora d’Espai Delta i ccordinadora de Rio Abierto Catalunya. Membre de Río Abierto Internacional. Formada en sanació prànica, sanació vibracional, teràpia floral del Sistema Bach i Californià, en Kinesiologia holística i en contsel·lacions familiars. Formada en tècniques artístiques i corporals, clown, dansa-contact, dansa creativa i teatre.

Maribel
Barnola

COL·LABORADORA DOCENT

Artesana. Formació musical. Coordinadora Psicocorporal Sistema Río Abierto. Formada en Teràpia Corporal Integrativa. Dinamitzadora de grups de nenes i nens, àmbit rural, discapacitat i adults en risc d’exclusió social.Treballa amb l’art com eina de creixement i ocupació. Especialitzada en discapacitat sensorial. Formada en Llengua Catalana de Signes.

Quirai
Tikas

EQUIP DE GESTIÓ

Llicenciada en Història de l’Art i diplomada en Educació Social. Terapeuta Psicocorporal del sistema Río Abierto. Forma part de l’Equip de Gestió de Río Abierto Catalunya. Formant-se en Constel·lacions Familiars. Formada en Reiki Usui. Més de 15 anys d’experiència com a ballarina de danses africanes i percussionista de batucada. Formada com a instructora de Zumba. Actualment imparteix classes de Moviment Expressiu a Mallorca.

Carolina
Arín

COORDINADORA PROJECTE EDUCACIÓ

Llicenciada en Activitat Física i Esport per l’INEF de Catalunya a Barcelona. Coordinadora en Moviment i Teràpia psicocorporal del sistema Río Abierto. Llicenciada en Humanitats per la UOC. Formada en Anatomia pel Moviment amb Blandine Calais (1994), en Kinesiologia amb Jordi Recio i Llàtzer Torrente i en Massatge del Sistema Río Abierto amb Carmen Martín Aldeanueva. Ha rebut classes de Gimnàstica Holística amb Enric Marés així com de Ch’i Kung Terapèutic amb Juanolo Gutiérrez. Professora d’Educació Física a l’IES Leopoldo Querol de Vinaròs. Coordinadora de Moviment Expressiu i Treball Sobre un-a mateix-a a la Sala Magdala de Benicarló

Erika
Paravisini

COL·LABORADORA

Bsc en Neurociència. Formada en Constel·lacions (Institut Gestalt), en Río Abierto amb Graciela Figueroa i en Teràpia Gestalt amb Graciela Andaluz (Escuela Canaria de Psicoterapia Gestalt y Desarollo Armónico).  Actualment treballa com a Doula donant suport a dones embarassades i les seves famílies durant l’embaràs, part i postpart. És feminista i activista a favor dels drets humans i d’una humanitat més desperta i conscient.

Maria
Tänzer

COL·LABORADORA

Llicenciada en Filosofia. Formada en Moviment i Tècniques Psicocorporals del sistema Río Abierto amb Graciela Figueroa. Ha ballat amb la Dansa Oriental, Dansa Contemporània, Tècniques d’Improvisació, Moviment Autèntic, Danza Duende, Centres d’Energia, Dansa-Teatre, Meditació, Flamenc, Percussió i Escriptura.

Lola
Casanova

EQUIP DE GESTIÓ

Diplomada en Turisme. Formada en Moviment i Tècniques psicocorporals i transpersonal sistema Rio Abierto amb Graciela Figueroa. Educadora de massatge Infantil per AEMI /IAIM. Formació de doula. Formada en Massatge i jocs per a nens de 1 a 6 anys.

cuida del teu cos, el teu cor i el teu ser